Hezky navržený jídelní lístek je nedílnou součástí návštěvy restaurace, kavárny nebo baru! Stejně jako interiér, i jídelní lístek přispívá k důležitému prvnímu dojmu. Jídelní lístek je mnohem více než jen seznam jídel – inspiruje vaše hosty, přibližuje jim koncept vaší restaurace a může zásadně ovlivnit,
jak vaši restauraci vnímají. Ačkoliv to často bývá opomíjeno: jídelní lístek je velmi důležitým marketingovým nástrojem!
Jídelní lístek by měl být dobře promyšlený! Před jeho tvorbou si odpovězte na několik otázek:
• Jak by měla vypadat struktura jídelního lístku?
• V jakém pořadí budou uvedena jídla a nápoje?
• Jaký bude cenový koncept?
• Jaké další informace by měl jídelní lístek obsahovat?
Jakmile máte základní otázky vyřešené, přichází na řadu samotný design jídelního lístku. Jaký design se hodí k vašemu konceptu? Bude to tradiční jídelní lístek, nebo raději moderní varianta? Jak budou jednotlivé stránky uspořádány? Jaké barvy použijete a jak budou ladit s nabízenými pokrmy?
Při návrhu jídelního lístku máte mnoho možností! Využijte je, i když to na začátku může znamenat trochu více práce.
V tomto průvodci jsme pro vás shrnuli vše důležité, pokud plánujete vytvořit jídelní lístek.
Kromě výběru jídel a nápojů by měl jídelní lístek obsahovat i seznam přísad a alergenů. Toto označování je od roku 2014 povinné. Mezi látky,
které musí být označeny, patří ořechy, obiloviny, korýši, vejce, ryby, arašídy, mléko a celer. Dále musí být označeny i produkty
obsahující barviva nebo geneticky modifikované složky. Další označení, jako „vegan“ nebo „bez lepku“, jsou volitelná.
Zde se dozvíte, jak správně označit alergeny na jídelním lístku.
Není nutné vždy sáhnout po tradičním jídelním lístku! Malé speciální lístky nebo lístky ve formátu A5 jsou stále populárnější. Není divu, protože je můžete využít pro sezónní nabídky, speciální akce nebo pro rozdílné časy v průběhu dne. Klasikou jsou jídelní lístky ve formátu DIN A4.
Tento formát je praktický, protože jednotlivé listy jídelního lístku nebo denní menu lze snadno tisknout běžnou tiskárnou a vložit je do lístku.
Vaše restaurace je oblíbeným místem pro obědové přestávky? Pak nabídněte speciální polední menu. Do tohoto lístku můžete zařadit jídla, která jsou
v poledne oblíbená, a snadno je tak nabídnout vašim hostům. Možná se vyplatí i speciální polední nabídky. Stejně to platí i pro večerní menu.
Kromě klasického jídelního lístku jsou velmi oblíbené denní a týdenní nabídky! Zde můžete přehledně představit vaše speciální nabídky a pravidelně je měnit, aniž byste museli neustále upravovat celý lístek.
Chřest na jaře, houby a dýně na podzim – v závislosti na ročním období se mění ingredience. Nabídněte sezónní pokrmy na speciálním lístku, který můžete přiložit k běžnému jídelnímu lístku. Takto hosté ihned uvidí, u kterých pokrmů mohou očekávat sezónní suroviny.
Nabízíte speciální menu? Pak pro tato menu vytvořte samostatné jídelní lístky! Mimo samotného seznamu jídel zde můžete nabídnout také doporučené nápoje. Nechte menu během jídla na stole, aby si hosté mohli kdykoliv zkontrolovat, na jaký pokrm se mohou těšit jako další.
Jídelní lístky a obaly na ně jsou k dispozici v různých materiálech. U nás najdete širokou nabídku materiálů pro jídelní lístky:
• Polyuretan: Tento plast je příjemný na dotek, odolný a snadno se čistí.
• Kůže: Obaly na jídelní lístky z umělé kůže působí velmi elegantně a luxusně. Také se snadno čistí.
• Lněná tkanina: Jídelní lístky z lněné tkaniny jsou skvělé pro tradiční restaurace. Jsou však o něco citlivější než kůže nebo syntetické materiály.
• Omývatelný: Jedná se o omyvatelný papír, který je laminován fólií. Tyto jídelní lístky jsou ideální pro bistra nebo kavárny.
• Hliník: Lehký kov působí u obalů jídelních lístků velmi moderně a elegantně. Je také robustní a snadno se udržuje.
• Karton: Levnější varianta obalů na jídelní lístky je karton. Nicméně nejsou voděodolné.
• Dřevo a bambus: Jídelní lístky z dřeva nebo bambusu působí velmi přírodně.
V GASTRO
PFAFF si můžete vybrat jídelní lístek z širokého výběru materiálů, abyste našli
ten ideální pro vaši restauraci nebo kavárnu.
Pravidelně kontrolujte své jídelní lístky, zda nejsou znečištěné nebo poškozené, a v případě potřeby vyměňte poškozené nebo znečištěné listy.
Většinu jídelních lístků lze jednoduše otřít vlhkým hadříkem. Výjimkou jsou jídelní lístky z papíru.
Obvykle není nutné jídelní lístky desinfikovat, pravidelné otření je dostačující. V obdobích s vyšším výskytem bakterií, jako je chřipková sezóna,
je ale doporučeno jídelní lístky desinfikovat. Není totiž od věci si uvědomit, že předměty, které jsou často dotýkány a jsou v rukou mnoha různých lidí,
mohou být potenciálními přenašeči nemocí. Není však každý materiál vhodný pro čištění desinfekčními prostředky, citlivé materiály by mohly být poškozeny.
Jídelní lístky můžete zakoupit v mnoha variantách na našem webu – osvědčený partner pro gastronomii a hotelnictví.